Monday, November 26, 2007

Mahasiswa Perlu Menghayati Sepenuhnya Hari Integriti Negara

Tarikh 5 November merupakan salah satu daripada tarikh-tarikh terpenting dalam kalender Negara. Tarikh tersebut boleh diklasifikasikan sebagai ‘Hari mempertingkatkan Amanah’ kerana pada hari tersebutlah negara kita menyambut ‘Hari Integriti’.

Langkah kerajaan memperkenalkan ‘Hari Integriti’ sebagai hari sambutan tahunan negara adalah sangat signifikan sebagai usaha untuk memastikan masyarakat di Negara ini lebih memahami maksud dan keperluan integriti melalui Pelan Integriti Nasional (PIN) yang telah dilancarkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi pada 23 April 2004 yang lalu.

Pada hari tersebut semua pihak tidak terkecuali untuk memanfaaatkan sepenuhnya peranannya dengan mengadakan sambutan yang meriah di pelbagai peringkat.Walaupun begitu, Universiti Malaya juga tidak ketinggalan dengan mengadakan pelbagai program dan aktiviti termasuklah Forum Integriti yang bertajuk ‘Integriti Pemacu Universitiku Cemerlang’ bertempat di Balai Ungku Aziz, Fakulti Pergigian.

Ketika forum tersebut dijalankan, pelbagai idea dan pandangan yang bernas telah dikemukakan. Tambahan pula, keghairahan para hadirin dalam mengajukan pandangan dan persoalan pada sesi soal jawab menghangatkan lagi suasana dewan.

Dalam hal ini, saya amat bersetuju dengan pandangan Prof Emeritus Datuk Dr. Khoo Kay Kim yang juga merupakan salah seorang daripada ahli panel, berkaitan dengan penghayatan Integriti di kalangan mahasiswa. Menurut beliau, mahasiswa pada suatu ketika dahulu mempunyai nilai integriti yang sangat tinggi di samping memiliki idealisme perjuangan yang utuh serta sifat bertanggungjawab yang luhur untuk memajukan masyarakat dan Negara.

Sejarah telah membuktikan bagaimana mahasiswa suatu ketika dahulu mempunyai peranan yang sangat besar dalam membela nasib rakyat dan golongan marhaen sepertimana yang berlaku dalam peristiwa Telok Gong dan Baling pada era 70 an dahulu. Kegigihan mereka memperjuangkan kebajikan dalam sosio ekonomi masyarakat telah berjaya mencapai hasilnya serta mendapat respon yang baik daripada pihak kerajaan.

Di samping itu,semangat perjuangan yang bertunjangkan non partisan serta tidak menyebelahi mana-mana parti politik mengukuhkan lagi gerakan mereka sehingga menjadi suara ketiga terkuat selepas pemerintah dan pembangkang.

Walaubagaimanapun, semangat dan ciri-ciri mahasiswa yang kita inginkan ini semakin hari semakin pudar dan terus lenyap tanpa meninggalkan sebarang tanda. Rata-rata mahasiswa masa kini lebih mementingkan diri sendiri berbanding masyarakat dan Negara yang seharusnya perlu diberikan keutamaan. Sekiranya dibuat kajian mengenai jumlah peratusan mahasiswa di setiap IPT yang membaca akhbar pada setiap hari, maka sudah tentu keputusannya sangat mengecewakan.

Dalam pada itu, menurut kajian yang telah dilakukan oleh Institut Intigriti Malaysia (IIM), sebanyak 30 peratus mahasiswa di Negara ini sanggup menerima rasuah sekiranya diberikan jawatan yang tinggi. Berdasarkan kajian ini, kita tidak perlu terkejut apabila mendengar pelbagai isu rasuah dan sogokan yang membabitkan mahasiswa kita termasuklah isu ‘pengundi hantu’ sepertimana yang berlaku di Kolej Kediaman Kedua belas UM pada pilihanraya kampus yang lalu.

Pelbagai isu yang berlaku ini menampakkan lagi ketandusan mahasiswa dalam menyemai sifat amanah dan jujur dalam diri sendiri. Mengapakah semua perkara ini berlaku? Sepatutnya perkara sebegini tidak berlaku sama sekali memandangkan mahasiswa merupakan golongan terpelajar serta ‘dibesarkan’ dalam institusi yang sarat dengan pemikiran yang intelek dan penuh dengan budaya keilmuan yang tinggi.

Seharusnya kita perlu sedar bahawasanya Mahasiswa merupakan pemimpin Negara pada masa akan datang. Adakah kita mahu melihat suatu masa nanti Negara kita dipimpin oleh golongan yang tidak mempunyai integriti serta mudah menerima sogokan dan rasuah daripada pihak-pihak tertentu?

Oleh yang demikian seruan kerajaan dan Perdana Menteri untuk meningkatkan tahap integriti di kalangan rakyat Negara ini seharusnya disambut baik oleh semua pihak. Kita juga seharusnya mengenepikan segala bentuk ideologi dan perbezaan fahaman politik untuk memastikan pelan ini benar-benar berjaya mencapai objektifnya serta tidak hanya menjadi impian semata-mata.

'Mahasiswa harapan Negara'


AHMAD SHAHIR BIN ABDUL AZIZ

AHLI MAJLIS TERTINGGI
MAJLIS PERWAKILAN MAHASISWA
UNIVERSITI MALAYA (MPMUM)

"PMIUM UNTUK SEMUA" draft by Shahir 11/6/07 Delete

1 – 5 of 10 Older ›

Politik Lesu Mahasiswa Malaysia

No comments: